stlucia.blogg.se

I started this blog when I first went on an exchange to Brisbane, Australia. During that experience, I discovered my love for culture, travelling and adventures. This blog has followed me since and been my forum for pictures and stories from Tanzania, South Africa, Ireland, Fiji, Malaysia, Singapore, Europe etc.

MARKET DAY

Publicerad 2009-07-30 02:17:29 i Allmänt,


Igår var det Market Day här på campus.
Det betyder att man kan signa upp för massor av sportaktiviteter eller gå med i en kinesisk, thailändsk, religiös, social eller politisk grupp. De hade ingen grupp för svenskar, vi är lite underrepresenterade detta år (bara 7 stycken), så jag gick med i beach volleyboll, wakeboard, segling och kajak. Sen insåg jag att jag varken har tid eller pengar till allt detta. Så nu har jag lite beslutsångest här. Jag ska testa beach volleybollen idag eftersom att det är en så social sport där man kan lära känna massa nya. Eventuellt blir det kajak med, men då kommer jag vara uppbokad varje lördag fm. Lite jobbigt om man vill åka bort. Jag får se. Ska testa en gång allafall!

Känner verkligen att jag hamnat på rätt ställe. Alla är helt besatta av sport här. Äntligen har man hamnat på ett ställe där folk inte tycker man är dum i huvet bara för att man vill träna varje dag! =)

KEEP LEFT

Publicerad 2009-07-29 07:31:49 i Allmänt,


Första veckan höll jag på att bli överkörd kanske fem gånger om dagen. Nu är jag nere på en. Alltså, en klar förbättring har skett. Mycket tack vare min lånecykel som jag kan praktisera vänstertrafik på.
De två första reglerna vi fick lära oss här var:
1. Titta åt höger, vänster, höger
2. Det är lag att använda cykelhjälm

Antagligen en ganska bra lag med tanke på att större delen av världen har högertrafik.
Jag fortsätter öva! Mitt mål är att kunna köra bil till sommaren.

FIRST DAY AT UNIVERSITY OF QUEENSLAND

Publicerad 2009-07-27 13:26:10 i Allmänt,

Lektion ett: Lecture i Food Product Development.
Trots att jag var ute i så god tid i morse lyckades jag efter 20 minuters letande och med andan i halsen göra entre till lektion ett. I klassrummet (som tillhör ett av universitetets enligt mig finare byggnader) möts jag av ca 10 indier och 20 kineser. Alla verkar känna varandra.
   - Just try to blend in. Var min danska kompis Jakobs tips.
Men hey! Hur sjutton ska jag lyckas blenda in som ensam blond i ett rum fyllt av asiater!? Absolut inget ont mot varken asiater eller indier. Mitt enda problem är att jag inte fattar ett ord indie-engelska och jag ska under terminens gång göra ett stort grupparbete med dessa människor :S

Lektion ett varade i fem timmar. Sedan var det dags att med någåt större framgång leta sig fram till nästa byggnad, Health & Fitness through Diet & Exercise. Verkar vara en mycket rolig kurs där man använder sig själv som försöksperson kursen igenom. Tror vi var 120 totalt. Min klass i Sverige består av ca 30 pers, så återigen lite skillnad.

Men. Mitt mål med första dagen var att hitta fram till mina lektioner, check, samt att lära känna minst en ny person, check (en tysk tjej) som inte heller kände någon annan :)

Alltså, jag överlevde och är 200 dollar fattigare tack vare diverse utlägg för gymkort och studentlitteratur. *snyft* böckerna här är så dyra att man nog skulle tjäna på att beställa från Sweden!

FIRST DAY

Publicerad 2009-07-26 23:25:20 i Allmänt,

Nu är min freedom över. Idag börjar skolan, ska traska bort dit om 10 minuter bara för att vara i tid. Med en halvtimma till godo bör ju till och med jag kunna lista ut i vilken byggnad jag ska vara i. Men campuset är stort ska ni veta! så det är inte säkert. Det tar ca 10-15 minuter att gå från ena sidan till den andra beroende på vilket land man kommer i från. För mig tar det 10. För malaysianer och kineser tar det kanske mer än 15.

Hur som helst. Igår när jag var och handlade fick jag en uppenbarelse mitt inne på Coles (supermarketen). Mitt framförmig, i knähöjd stod den. Påsen med havregryn! Det är vad jag kallar ett hallelulja moment!
Första tallriken med havregrynsgröt på 2 veckor är förtärd.
Då kan ingenting gå fel!

BOTANIC GARDEN

Publicerad 2009-07-26 12:01:58 i Allmänt,


Dagens utflykt gick till Botanic Garden som ligger mitt i Brisbane. Trots att det är vinter var det mesta grönt och skönt. Bara titta och njut!

I och med att solen gick ner även denna dag betyder det att friheten numer kommer vara begränsad. I morgon 8.00 börjar skolan. Måndagar kommer vara min längsta dag, 8-4. Sen är det ganska lugnt, 2 eller 3 lektioner per dag. Det står man ut med. Skillnaden mellan att plugga i stockholm och här, är att här läser man alla 4 kurser samtidigt varpå terminen avslutas med en fruktansvärd tentavecka. I stockholm betar man av en kurs i taget. Återstår att se vad som är att föredra!

MT COOT-THA

Publicerad 2009-07-25 16:12:40 i Allmänt,




Jag tror inte denna enorma utsikt kan komma till sin rätt på bild. Men jag gör ett försök i allafall!
För några timmar sedan tog vi bilen och körde ca en mil mot destionation Mt Coot-Tha och hamnade på detta underbara ställe! Man kan se hela Brisbane (fotot längst ner) och mycket mycket mer! Häpnadsväckande.

Idag har jag även lyckats springa vilse utan att kunna telefonera till min ömma fader och be honom googla mig. Ensam i världen helt enkelt. Detta resulterade i att min morgonjogg slutade först efter en timma istället för en halvtimma, som var tanken. Fanns helt enkelt ingen människa ute så tidigt som man kunde fråga. Tillslut hittade jag dock en äldre man och hans söta hund som glatt beskrev närmsta väg. Så han får dagens ros av mig!

SURFERS BEACH

Publicerad 2009-07-24 14:01:09 i Allmänt,

Idag gjorde vi en dagsutflykt till surfers beach.
Klockan 8.00 samlades ett sällskap på 18 pers vid busshållsplatsen. Och sen bar det av. Först med buss. Sen med tåg. Sen med tåg. Och sen med buss. En lång resa på drygt 1,5h. Men det var absolut värt det!



Halvdag på stranden, inklusive bad! Jadå, man måste ju visa de andra att man är en svensk viking och bada i havet trots att det är vinter. Men jag erkänner. Det var ganska kallt i vattnet, inte så att man ville ligga och plaska runt alltför länge. 30 sek räckte gott och väl. Men likväl - viking.
Hann även med en trevlig middag, juicebar, strandfotboll och shopping. Äntligen ett ställe med lite bra shopping! Införskaffade en ny bikini, välbehövligt.

Men det bästa av allt, 17 nya vänner i en salig blandning från olika länder!

CINEMA

Publicerad 2009-07-23 23:02:59 i Allmänt,

Igår kväll var vi och såg den nya harry potter filmen, varpå vi upptäckte ytterligare en fördel och en nackdel med denna stad.
1. Om man är student kostar det 36kr att gå på bio.
2. Sista bussen hem på vardagar går halv 10.

Hur som helst.
Dagen till ära skall tillägnas sol och kanske lite bad (o det inte är för kallt i vattnet) på Surfers Beach. Att jag är uppe såhär arla beror på att bussen dit går klockan åtta och att det tar oss nästan 2h att komma dit.
Och ja. Det är fortfarande vinter här!

UTEKVÄLL I BRISSIE

Publicerad 2009-07-23 01:02:59 i Allmänt,


Igår testade jag för första gången Brissies uteliv.
Vi var på en studentpub som heter Regatta som har studentpriser varje onsdag. En smirnoff kostade 30kr (återigen, se och lär stockholm). Helt smockat med folk och helt galet när människor från hela världens länder festar tilsammans. Det lär bli fler gånger!

Människorna på bilden är mina nya vänner, Trevor (Seattle), Linnea (Sverige), jag, Melissa (New Jearsy), Ivy (Canada) och Math (Korea tror jag). Melanie (Canada) håller i kameran.

Men ingen vila ingen ro.
Nu är det dags för mig att gå på session Safety down under (se päron!!) så att jag vet vilka ormar och spindlar jag inte ska skaffa som husdjur. =)

ENROLMENT DONE

Publicerad 2009-07-22 08:18:58 i Allmänt,

Yeah! I finally did it!
Jag vet inte hur länge jag har ansökt om kurser hit och kurser dit. Hela projektet startade faktiskt redan för ett halvår sedan, då jag var tvungen att välja 4 kurser. Och vad händer när man kommer ner hit? Jo, alla kurser går endast på måndag. Så vad gör man? Jo, man letar nytt nytt nytt. Problemet är bara att antingen går allt nästa termin, eller så har jag redan läst det. Ja, eller så går det på måndagar som alla andra ämnen såklart!

Men. Efter en timmas academic advice på campuset och ytterligare några trivsamma timmar hemma har jag alltså lyckats signa upp på fyra kurser.

Expertområdena är följande:
Human Physiology & Pharmacology in Disease
Food Development
Health & Fitness through Diet and Exercise

och sist men inte minst...
Australia's marine environment

Den sista kursen hittade en kompis åt mig. Inte riktigt mitt område, men jag tror det är värt det då man får åka på exkusion till australiensiska öar och leva strandliv emellan aktiviteter som snorkling och kräftrace.
Dessutom. Jag kommer vara ledig varje fredag så att jag kan åka på små utflykter varje weekend!

Japp. Jag är nöjd. Hoppas att studiorektorn därhemma också är det!

MONEY MONEY MONEY

Publicerad 2009-07-22 01:50:10 i Allmänt,


Australiensiska dollar.
Därför är de mycket bättre än alla andra pengar:
1. De är gjorda av plast så man kan bada med dem.
2. Det gör inget om man glömmer tömma fickorna på AUD innan man tvättar jeansen.
3. De är färgglada.
4. Det går inte att riva sönder dem.
5. Man kan knyckla ihop dem utan att de blir skrynkliga.


Varför har inte vi sådana pengar med!?

ORIENTATION WEEK STARTS

Publicerad 2009-07-21 13:00:23 i Allmänt,

university by night
First day of orientation week.
Helt otroligt! Alla internationella studenter samlades i en stor aula. Vi måste vart över 1000 stycken! (men bara 7 från sverige). Och jag vågar svära på att vi inte var mer än 10 blonda i den salen. Alla länder ropades upp i bokstavsordning varpå alla nationaliteter fick resa på sig i tur och ordning. När det var svenskarnas tur fälldes följande kommentar:
   - Yeah, sweds keep walking around in t-shirts even if it's in the middle of the winter...
Men hey! Australiensisk vinter mitt på dagen är lika varm som svensk sommar!

Hur som helst. Idag har jag knytit lite nya vänskapsband. Bl.a. med en dansk, två svenskar, en från new jearsy, en från seattle, canada och en australienare. Alla sitter ju i samma båt, så det är bara att ta för sig!

Bilden ovan är på University of Queensland by night.

DET SÄMSTA MED BRISSIE

Publicerad 2009-07-20 12:56:28 i Allmänt,

Ja.
Det finns faktiskt en sak som är dålig med Brisbane. Och det är vattnet. Vattnet smakar skit rent ut sagt. Först tyckte jag att det smakade järn eller rost, men ändå inte. Klara tyckte att det smakade som utspädd tee tree oil.
Sen berättade Leith att det var höga halter av flour i vattnet. :S
That's scary!
På u-landsnutritionen berättade vår enormt duktiga föreläsare Leif Hambreaus att för höga halter av flour kan leda till flouros och långsamt gröpa ur benmassan. Samtidigt som benen förstärks på sina ställen och gör en mer orörlig, ex i knäna och ryggkotorna.
Trots det dricker alla vattnet ändå.
Hmm. Kanske ett glas kranvatten. Resten bottlewater...

Bara 6 dagar har gått och jag suktar redan efter svenskt vatten! Gahhh!

KALLT KALLT KALLT

Publicerad 2009-07-20 01:28:45 i Allmänt,

Ännu en iskall morgon. Inte trodde jag att jag skulle behöva frysa såhär mycket i ett land som Australien. Men morgnarna är iskalla! Har man ac istället för värme i husen blir det så antar jag. Jane (Leith's mamma) blev helt förskräckt när hon såg bilder på mig och några kompisar på nyårsafton i Sverige där vi stod i bara klänningar och utan jacka och innetofflor inomhus. Förklarar saken ganska bra antar jag.

Idag är min sista lediga dag innan orientation week startar. Ser fram emot att träffa lite nytt folk!
Nu ska jag gå till banken och ösa på med lita pengar på mitt konto så att jag överlever. Hoppas jag får mitt nya bankkort idag med då mitt svenska kort inte funkar nånstans. Lite jobbigt i längden...

CATS MUSICAL

Publicerad 2009-07-19 14:17:59 i Allmänt,

Idag har jag varit på...

Yep. En bild säger mer än tusen ord.
Strålande föreställning. Otroligt hur samspelt man kan vara. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta...

KOALA MYS

Publicerad 2009-07-18 14:22:35 i Allmänt,

Vilken underbar dag detta har varit!
Steg upp tidigt (ja det vet ni ju redan) och handlade dagens mat. Sedan bar det av till Lone Pine zoo som är ett stort zoo med koalor och även andra djur. Vi spatserade runt där i timmar och det var bara helt underbart!
Mamma, pappa, snääääällla, kan jag få en koala (eller en orm)????
'

MORNING MARKET

Publicerad 2009-07-18 01:59:02 i Allmänt,

Ni kommer aldrig att tro att min klocka slog larm 06.00 sharp denna morgon. Men så var fallet. Varje lördagmorgon åker min kära housemate till en marknad ca 20min bilkörning från vår lägenhet och inhandlar hela veckans mat.
Leith

På bilden ser ni alltså min housemate Leith. Så nu, 4h senare är jag riktigt riktigt trött vill jag lova. Men ingen vila ingen ro. Nu ska jag åka och krama koalabjörnar på zoo!

JETLAG

Publicerad 2009-07-17 03:44:32 i Allmänt,

De två senaste kvällarna har jag somnat som en stock 23.00. Dessvärre har jag vaknat prick klockan 02.00 varje natt, för att sedan ligga vaken i 4timmar och vara hungrig. De fyra timmar då jag är i mitt essä i Sverige och antagligen hade käkat middag. Spelar ingen roll hur mkt jag ätit under kvällen. Jag vaknar ändå och är hungrig!
På dagen är jag dock inte hungrig alls. Konstig omställning...

BRISBANE

Publicerad 2009-07-16 14:48:26 i Allmänt,

Trots att jag lyckades sova till klockan 12 i morse (jetlaged till tusen, låg vaken 4h i natt, det är min ursäkt) så lyckades jag hinna med både ett och annat. Fixade mitt studentkort, så nu kan jag göra ganska många saker till halva priset! Helt oslagbart! Att åka kollektivt är 50% reducerat, att gå på bio är 50% reducerat osv (Se och lär Stockholm!)!
Så idag har jag åkt citycat in till Brisbane. Det tog ca 15 minuter och såg ut såhär:

Passade på att äta lite Australiensisk sushi med. Eller sushi kanske alltid är japanskt, men de hade lite roliga varianter av dem. Med kyckling och sådant i. Dessutom äter man dem som rullar och det är Svinbilligt! En rulle kostar 2AUD (=12kr). Yes, I'm happy!

MITT NYA HEM

Publicerad 2009-07-15 11:42:36 i Allmänt,

Första dagen i Brisbane avklarad. Har fått en guidad tur på universitetet som verkligen är sjukt vackert! Dessvärre hade jag dåligt batteri i kameran, men lyckades köpa en adapter på hemvägen så att bilder läggs upp senare.
Har även fixat vissa andra nödvändigheter såsom hårspray, deo och ett halvt bankkonto. Resterande halva ska fixas i morgon då jag var tvungen att ha passet med mig. Killen på banken var dock överväldigad över att jag var svensk, vilket möjligen bekräftar en och annan förutspådd fördom.

Här är i allafall mitt rum:
Sällskapsrum och matsalKöketEn hel del plats kvarjust a weird bird

Sista bilden är på en konstig fågel som simmade runt i sjön och precis hade slukat en gigantisk fisk. Ett tillfälle jag tyvärr inte hann föreviga. Men denna fågel är inte ensam om att se konstig ut. Det kryllar av dem!

FINALLY IN BRISBANE

Publicerad 2009-07-15 06:18:21 i Allmänt,

Antligen!
10h till Bangkok, 2h vantan, 11h till Sidney, 1h vantan, 1,5h till Brisbane, 30min med bil och 12h somn. Antligen ar man pa plats! Har dock inte lyckats fa igang min egen dator an, sa ni far sta ut med att uppdateringen sker utan prickar over o och a.

Hela familjen kom och motte mig pa flygplatsen eftersom killen jag ska bo hos foraldrar skulle vara i brisbane nagra dagar. De ar alla jattegulliga och lagenheten ar jattefin! Jag ska ta bilder sen men saknar som sagt bade internet, batteri och adapter till min egen dator. Sa hall ut!

Jag har just atit frukost har (klockan ar 2 pa dagen) hade latt kunnat sova 10h till, men lika bra o snurra dygnet ratt pa en gang! Lite synd att jag sov sa lange, annars hade jag kunnat folja med paronen i familjen till en av Australiens framsta nutritionister. Men de hade inte velat vacka mig, men lovade att det skulle bli fler ganger!

Sa istallet ska jag se om jag kan leta ratt pa universitetet och ett varmare tacke. Sov med tva filtar, pyjamasbyxor, strumpr, tskirt och en stickat troja i natt. Vaknade lite halvt forkyld. Tokigt, jag ar ju for fasen i Aussie! Men solen skiner af och faglarna kvittrar. Time to go out!

DAN FÖRE DAN

Publicerad 2009-07-12 20:41:18 i Allmänt,

Ja.
Denna kväll kändes så fruktansvärt avlägsen för inte alls länge sen. Nu är den kommen. Sista natten i Sverige. Lyckades på något mystiskt vis knåpa ihop två väskor med totalvikt 25kg (tillåten vikt 27). Inte illa för en tjej med en garderob full av skor och klänningar va!?

Och tidsfördrivet? Ja, det blir korsord som min ömma moder köpt i många upplagor till moi, ljudböcker på engelska (lika bra att öva in i det sista) och den tokigt fina ipoden som P gav mig med all fin musik som kommer få mig att gråta halva resan.

Och såklart. En stor påse torkade mangoskivor och nötter som måste förtäras innan tullen i Aussieland för att undvika oönskade konfrontationer med tullhundarna.

MARDRÖMMEN

Publicerad 2009-07-08 22:40:44 i Allmänt,

I natt drömde jag att jag missade flyget. Jag höll fortfarande på att packa väskan, sådär en timma innan planet skulle gå. I slowmotion. Jag kanske har en underton av nervrositet i mitt agerande. Fast egentligen förnekar jag att jag är nervös. Eller förnekar och förnekar. Jag känner mig inte nervös. Men kommer antagligen ändå bryta ihop på andra sidan gaten i min ensamhet.

Eller. Detta kanske bara var ett tecken på att det faktiskt är dags att ta tag i packandet. På fredag. Då ska min väska väga 19,7kg och stå klar på dörrmattan! Det finns ju inte att jag ska missa planet på grund av att jag glömde att packa!

HUR PACKAR MAN LÄTT?

Publicerad 2009-07-04 11:04:58 i Allmänt,

Herregud!
Hur i jösse namn ska man lyckas packa ner hela sitt liv på 20 ynka kilon? I princip är detta en omöjlig uppgift. Bara väskan väger ju typ 5! Jag har vidtagit extrema åtgärder för att ta mig förbi detta problem. Exempelvis spontan-inhandlade jag en ny dator i miniformat förra veckan (-2kg), gav bort hälften av mina hygienartiklar till modern (-4kg) och kastade ett helt lager avskor. But still...

Jag får helt enkelt satsa på att ta med mig så få tillhörigheter som möjligt och så mycket pengar som möjligt...

Men vågar ju ite ens tänka på hemresan :S

Om

Min profilbild

Emmie

Flying high but staying grounded. Travelling, adventures, exploring and adrenaline is my life. I write about places most people want to visit but never do; and about my triathlon lifestyle. I live after: The distance between your dreams and reality is called action.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela